CALENDAR

VOX POPULI

STIATI CA...

RETETE

METEO

DIVERTISMENT

SANATATE

PAGINA SPIRITUALA
PENTRU DUMNEAVOASTRÃ, DOAMNÃ!

Pagina de intrare  PENTRU TENUL DVS, DOAMNÃ!

Pielea sau tegumentul este un învelis care acoperã corpul în întregime, are suprafata de 1,5 - 2 mp la adulti si 6% din greutatea totalã a corpului. Estetica femininã este datã în primul rând de aspectul pielii si deci acesteia noi, în primul rând pentru cã suntem femei si trebuie sã arãtãm oricând bine, chiar si când dormim, trebuie, toatã viata sã-i acordãm atentia cuvenitã. JURNALUL NOSTRU vã oferã pentru tenul dumneavoastrã, doamnã, metode de tratamente cosmetice pe care puteti sã le faceti singurã, acasã, fãrã a mai pierde timpul (si banii) pe la cabinetele cosmetice. Acestea sunt extrase din cartea "Dermatofarmacie si cosmetologie" de conf. dr. Adriana Popovici. Din pacate aceasta valoroasa carte nu se mai gaseste in comert, dar poate fi consultata la bibliotecile mari iar noi incercam sa suplinim partial aceasta lipsa prin extrasele de mai jos, utile pentru dvs.Preparatele se pot pregati in farmacii sau, daca v-ati procurat substantele necesare, acasa.
MASTI FACIALE:
Mastile faciale netezesc obrazul, destind muschii, elimina urmele de oboseala, diminueaza ridurile, sau emolieaza pielea fetei. Se curata fata cu un demachiant, se leaga parul, se aplica masca pe fata, cu ajutorul unei pensule, cu exceptia orbitelor ochilor, gurii, sprancenelor si narilor. Se mentin 20 -30 minute, in relaxare totala, necrispate, fata destinsa, fara miscare, dupa care se spala cu apa calda si se clateste cu apa rece.
Masti pentru piele grasa:
Masca absorbanta: caolin 80 g, carbonat de magneziu 15 g, amidon 5 g, guma tragacanta 1 g, apa. Se amesteca guma cu apa pana la obtinerea unui mucilagiu in care se amesteca apoi bine celelalte substante.
Masca astrigenta: caolin 100 g, acid citric 2 g, glicerina 1 g, clorura de magneziu 1 g, apa de hamamelis. Se dizolva la cald alaunul in 40 g apa de hamamelis, se adauga acidul citric si clorura de magneziu si cu aceasta solutie se tritureaza caolinul intr-un mojar.
Masca usor astrigenta: caolin 30g, glicerina 3g, tinctura de benzoe 4g, ulei de lavanda 1g, apa 62 g. Se tritureaza caolinul cu glicerina si apa, se adauga tinctura de benzoe si parfumul.
Masca calmanta: caolin 50 g, stearina 7g, trietanolamina 1g, glicerina 5 g, apa de roze 25 g, parfum. Se topeste stearina cu glicerina, se incalzeste trietanolamina cu apa pana la 70 - 75 grd. si se toarna peste primul amestec. Se tritureaza caolinul, peste care se toarna putin cate putin din solutia preparata.
Masca emolienta: caseina 20 g, borax 0,5 g, apa 100 g, glicerina 5 g. Caseina se hidrateaza cu glicerina, se dizolva la cald in solutie apoasa de borax.
Masca pentru ten gras:zeama de lamaie 30 g,apa 30 g, drojdie de bere 10 g, talc 5 g, Se amesteca si se aplica pe fata 15 minute. Se scoate cu infuzie de musetel sau apa calda.
Masca pentru ten seboreic: o lingura faina de orez se amesteca cu o lingura zeamil si cu suc de rosii pana la obtinerea unei paste care se mentine pa fata 20 minute
Masca pentru ten gras cu porii dilatati: un albus de ou batut se amesteca cu 5 - 6 picaturi de zeama de lamaie si cu 5 - 6 picaturi ge glicerina.
Masti pentru piele normala sau uscata:
Masti calmante: 1. cazeina 10 g, apa de roze 40 g, vaselina colesterinata 10 g. Cazeina se dizolva la cald in apa de roze, apoi se incorporeaza in vaselina colesterinata.
2. caolin 50 g, talc 10 g, camfor 50g, colderema 3 g, infuzie de musetel. Se amesteca pulberile, se adauga camforul dizolvat in putin alcol sicolderema, apoi se dilueaza cu infuzie.
3. lapte praf 1 lingura, un galbenus, o lingurita ulei de masline sau de floarea soarelui. Se recomanda pentru ten uscat, lipsit de suplete si cu tendinta spre ridare.
Pentru hranirea si albirea tenului: un albus de ou, 10 g drojdie de bere, 10 - 15 picaturi zeama de lamaie. Se mentine pe fata 20 minute.
Pentru ten congestionat si obosit zeamil 2 linguri, smantana proaspata 3 linguri.
Pentru ten patat: o lingura tarate de grau, 10 g drojdie de bere.
Pentru ten asprit si lipsit de fragezime: o lingura zeamil, o lingura lapte proaspat, un galbenus de ou proaspat.
Pentru tenul pistruiat: 1. o lingura faina de secara, o lingura tarate de orz, zeama de la o jumatate lamaie.
2. zeama de lamaie 45 g, drojdie de bere 20 g, tarate de grau 20 g.
Pentru tenul patat, cu aspect murdar: 2 lingurite smantana, o lingurita zeama de lamaie, 1 lingurita talc
Pentru tenul uscat si deshidratat: un galbenus de ou, o lingurita miere, o lingurita ulei de floarea soarelui.
Pentru hranirea tenului: o lingura de branza de vaci, o lingura de miere.
Pentru piele sensibila: 1. se sterge fata cu sucul de la o portocala apoi se unge fata cu un amestec dintr-un galbenus de ou cu o lingurita de zeama de lamaie.
2. doua lingurite de miere amestecate cu o lingurita suc de lamaie.
3. un galbenus de ou amestecat cu o lingurita de ulei camforat
4. o lingurita smantana amestecata cu 15 picaturi tinctura benzoe.
Crema emolienta: se amesteca intr-o infuzie de musetel pana la obtinerea unei paste crema lanolina 2 g, talc 3 g, caolin 20 g.
Pentru ten ofilit si palid: lapte praf 2 linguri, miere 1 lingura, infuzie de musetel 2 linguri.
Pentru ten lipsit de suplete: miere 2 linguri, branza de vaci 2 linguri.
Pentru piele ridata: un galbenus de ou cu jumatate flacon vitamina A, solutie uleioasa, laptisor de matca si extract de placenta.
BAI DE ABURI:
Se utilizeaza pentru curatirea si ingrijirea obrazului, de asemenea pentru inlaturarea comedoanelor. Se mai numesc fumigatii sau vaporizari. Se efectueaza fierband mai intai apa in care se introduc cele necesare, apoi se ia vasul de pe foc si se expune fata la aburii formati, acoperind capul cu un prosop. Regiunea din jurul ochilor trebuie unsa cu o crema grasa pentru a fi protejata.
Se recomanda sa se efectueze la un interval de 2 saptamani pentru tenul gras iar pentru tenul normal odata pe luna. In cabinetele cosmetice, baia de aburi se realizeaza cu ajutorul unui aparat numit vaporizator sau vapofor. In narile institute cosmetice se aplica baia de aburi asociata cu lumini colorate, in care pulverizarea apei provenita din aburul condensat se face concomitent cu emiterea unor lumini rosii, albastre sau violete. Lumina rosie este excitanta si stimulatoare (pentru tenul gras, lumina albastra are actiune relaxanta si sedativa). Pentru persoanele predispuse la riduri de expresie, prin combinarea luminii rosii cu cea albastra se obtine o culoare violeta, utila pentru ten normal.
Pentru piele normala:
Plante: fruunze de potbal, flori de musetel, flori de trifoi, de levantica, frunze de trandafiri, coada soricelului.
Pentru piele uscata:
Plante: frunze de potbal, flori de musetel, levantica, tei, coada soricelului, panselute, frunze de salcie, flori de paducel.
Pentru piele grasa:
Plante: muguri de brad, foi de podbal, sunatoare, isma creata, flori de musetel, tei, cimbrisor, rosmarin, coada soricelului, frunze de salcie.
Aceste amestecuri se taie marunt, se amesteca in parti egale si se toarna peste acestea un litru de apa fierbinte.
Durata baii este de cateva minute la pielea uscata, 10 minute la pielea normala si 10 - 15 minute la pielea grasa. Activeaza circulatia sanguina, a glandelor sebacee si sudoripare.
Un alt exemplu este urmatorul:
- la 3 - 4 litrii de apa se adauga 2 linguri de flori de musetel si o lingura de sunatoare sau 10 picaturi tinctura benzoe. Se lasa sa fiarba, apoi se face baia.
COMPRESE:
In cazul tenurilor deshidratate, ridate, se recomanda aplicarea de comprese reci, calde, separate sau aplicate alternativ. Se produce initial o vasodilatatie urmata de o vasoconstrictie a vaselor care activeaza circulatia, inmoaia stratul cornos al pielii, marindu-i capacitatea de absorbtie.
Compresele alternative se vor aplica dupa tratamentul cosmetic, dupa aplicarea mastilor, sau pentru un efect de inviorare a fetei.
Compresele calde se aplica persoanelor cu puncte negre pe fata care nu suporta baile de aburi.
Compresele reci se aplica la sfarsitul tratamentului cosmetic avand rolul de a inchide porii sau dupa machierea obrazului, pentru a fixa mai bine fardurile.
Contraindicatii: persoanele cu cuperoza vor evita variatiile de temperatura, de asemenea persoanele cu pielea uscata vor evita compresele reci care accentueaza uscaciunea, iar cele cu muschii lasati vor evita compresele calde.
Pentru realizarea compreselor se folosesc:
a) - compresii cu infuzii sau decocturi de plante indicate pentru tenuri ridate, aspre, hipersensibile;
- pentru tenuri deshidratate, uscate, ofilite se recomanda comprese cu infuzii de musetel sau macerate cu 10 g radacina de nalba in 1/2 litru apa;
- pentru tenurile ridate, imbatranite se va aplica infuzia de sunatoare, care sub forma de extract poate intra si in creme nutritive, (10 g planta la 250 g apa). Se remarca prin efectul tonic si stimulent asupra tesuturilor;
- infuzie de flori de tei (20 g flori la 300 g apa) utila pentru ochii incercanati, tenuri imbatrinite, avand efect inviorator asupra muschilor lasati;
- pentru tenuri iritate, hipersensibile se vor folosi infuzii din frunze si flori de coada soricelului (10 g planta la 200 g apa);
- un efect calmant asupra tenurilor iritate se recomanda un macerat obtinut din o legatura de patrunjel in 400 g apa, sau se fierb foi de spanac in lapte si solutia se utilizeaza in comprese;
- pentru combaterea pruritului un calmant bun il reprezinta maceratul obtinut din marar (2 linguri la 500 g apa);
- pentru tenuri grase, seboreice: solutii extractive obtinute din plante cu efecte astrigente degresante; infuzia din flori de levantica (50 g la 500 g apa), sau solutia de hamei obtinita din conuri.
b) - impachetari faciale, difera de mastile cosmetice prin faptul ca sunt mai permeabile si prin modul de aplicare.
Se practica impregnarea panzei, tifonului sau vatei cu diferite preparate cu rol emolient, hranitor, tonifiant, care se mentin pe suprafata fetei, realizand o ocluzie care permite o buna resorbtie.
Se utilizeaza pentru impachetari, uleiuri speciale de buna calitate ca: uleiul de masline, de arahide, de germeni de porumb, extracte de plante, etc.
c) - comprese cu ape minerale, apa de ploaie, care se aplica pe straturi de tifon sau se pulverizeaza pe fata.
Apa minerala se foloseste pentru hidrogenarea pielii, actioneaza favorabil asupra supletei si elasticitatii cutanate datorita sarurilor pe care le contine, ajutand la mentinerea echilibrului mineral. Apele cu reactie alcalina sunt folositoare pentru tenuri seboreice. Dupa aplicare se va lotiona fata cu o solutie acida. Apele carbogazoase sunt indicate pentru tenuri uscate, palide si ofilite.
Apa de ploaie. Apa obisnuita este calcaroasa de cele mai multe ori inasprind obrazul. Apa de ploaie, denumita si apa moale inmoaie si descongestioneaza pielea fiind recomandata in cazul tenului gras cat si uscat si sensibil. Se foloseste in maxim 7 zile de la colectare si se aplica ca atare sau sub forma de macerate cu radacina de nalba (50 g la 1 litru apa). Pentru tenul patat si cu porii dilatati se va amesteca cu zeama de lamaie. Se poate folosi si la prepararea mastilor cosmetice, lotiuni pe baza de lapte de castraveti, etc. Utilizarea sa se bazeaza pe observatia ca in regiunile ploioase ale globului, pielea femeilor prezinta o fragezime si o suplete mai accentuata. Cand ploua este recomandabil sa ne expunem obrazul caci ploaia actioneaza ca un dus filiform hidratand si masand obrazul.
PERIAJ FACIAL:
Periajul obrazului se face in scopul stimularii functiilor glandelor sebacee, de a indeparta stratul de celule descumate de la suprafata pielii si excesul de sebum care conduce la formarea punctelor negre.
In cazul tenului gras se face de 2 - 3 ori pe saptamana, iar in cazul tenului uscat odata la 6 zile. Se realizeaza cu o perie speciala care se inmoaie in apa calduta si se frectioneaza bine fata care in prealabil este unsa cu crema pe baza de stearati insistand asupra portiunilor cu pori dilatat. In cazul tenului uscat se va face periajul inmuind peria in apa cu cateva picaturi de tinctura de benzoe. Apoi se aplica o crema grasa, hranitoare.
MASAJ FACIAL:
Masajul facial sau masofilaxia (mass in limba araba inseamna a pipai) este unul din cele mai importante procedee cosmetice practicat in mod preventiv si curativ, in scopul de a mentine vitalitatea muschilor , pielii si elasticitatea dermului. A fost si este aplicat in scop igienic si estetic de peste 4000 ani de catre chinezi iar la greci, romani si egipteni reprezenta o indelitnicire zilnica obisnuita.
Favorizeaza eliminarea secretiei sebacee si sudorifice, mareste tonicitatea muschilor pielosi, intensifica schimburile nutritive si circulatia, ajuta mentinerea elesticitatii si supletii pielii, stimuleaza regenerarea celulelor, mareste respiratia cutanata si influenteaza favorabil metabolismul local.
Este efectuat de specialisti sau se face un automasaj. Masajul cosmetic facial necesita cunoasterea unor notiuni elementere de anatomie a fetei si fiziologie a pielii si muschilor.
Muschii capului se impart in doua categorii:
- muschii mimicii: muschii frontali sau muschii atentiei, piramidali, orbiculari ai pleoapelor, circulari ai buzelor si buccinatori, care dau grosime obrazului;
- muschii masticatori: muschii temporali dispusi in evantai in regiunea timplei, muschii masetari, care sunt muschi puternici, masticatori;
- muschii gatului cuprind: muschiul pielos (platysma) imediat sub piele si muschiul sternocleidomastoidian plasat sub muschiul pielos, pe partea anterolaterala a gatului;
- muschii cefei: muschiul trapez, etc.
Automasajul presupune urmatoarele operatii preliminare: curatirea fetei cu un demachiant, spalarea mainilor, strangerea parului, aplicarea cremei pe frunte, obraji, barbie.
Masajul fetei cuprinde o serie de miscari specifice principale, asociate cu miscari secundare dupa cum urmeaza:
- masajul mangaietor sau netezirea: se mangaie cu degetele pielea prin miscari de jos in sus in sensul circulatiei sangelui. Cu aceasta manevra se incepe si se sfarseste masajul fetei. Sensul miscarilor este de jos in sus;
- masajul framantat (pétrissage): se apuca pielea intre degetul mare si celelalte degete cu finete pe cate o portiune in ritm lent si se strange ca un burete. Contribuie la marirea tonicitatii muschilor pielosi, la activarea circulatiei si la hranirea tesuturilor. Se recomanda in special tenului gras;
- masajul ciupit: este o manevra secundara si mai energica. Se executa ciupituri scurte si rapizi, fine, intre degetul mare si mijlociu. Stimuleaza terminatiile nervoase din piele, activeaza functia glandelor sebacee, sudoripare si circulatia;
- masajul pianotat: seamana cu apasarea pe clapele pianului, cu cele 4 degete rasfirate. Se produce o imbunatatire a circulatiei si o inviorare a tesuturilor;
- masajul tapotat: se executa cu ambele maini, simultan, cu fata palmara a degetelor unite, lovind simultan pielea. Ajuta la tonifierea tesuturilor, elimina toxinele;
- masajul frictionat: este adresat tesuturilor mai profunde. Se executa miscari orizontale, verticale, circulare si in zig-zag cu pulpele a 4 degete, imprimand o presiune moderata. Activeaza circulatia sanguina locala;
- palmuitul: se executa pentru stimularea circulatiei sanguine si cresterea tonicitatii muschilor. Consta in efectuarea de usoare palmuiri pe fata.
Pentru tenul uscat se vor aplica toate miscarile dar in special masajul ciupit, mangaietor, pianotat, frictionat si tapotat.
Aceste miscari intereseaza toate regiunile fetei. Durata medie este de 10 - 12 minute, in conditii de igiena perfecta, maini curate, unghii scurte si cu preparate de buna calitate.


Click->    PENTRU ASPECTUL DVS.                                PENTRU SILUETA DVS.   <-Click

HOME                                                                  Pentru relaxarea dvs.                                                                    Inceputul paginii
Pentru relaxarea dumneavoastrã click pe imagine!




Copyright © 2002 -
Free Web Hosting